Handleiding voor de database van het KinderBoekenHuis

De eigenlijke databas staat in het kinderboekenhuis op een centrale computer. Deze is door iedereen te benaderen met een internet aansluiting. maar dit geldt maar voor twee pagina's. Dit is het overzicht van de Collectie en de Verkoop boeken.
Deze kunnen van daar alleen bekeken worden. In de bibliotheek is het ook mogelijk deze te bewerken. En alleen na inloggen met een inlognaam met bijpassend wachtwoord.

de centrale pagina van het systeem noemen we "Per Pagina". Deze geeft een overzicht van maximaal 10 titels. Er kan zo door de hele collectie gebladerd worden. Van hier uit kan men een boek toevoegen, een boek bewerken, een boek wissen en naar de "Zoek Pagina" gaan. Vanuit de Zoek Pagina kan men dan weer een boek bewerken, wissen, toevoegen en weer terug naar Per Pagina.
Deze geel gemerkte pagina's zijn de meest gebruikte pagina's. Zie hier onder het schema.

Aan de rood gekleurde opmerkingen kun je zien dat je meestal teruggaat naar de module waar je in bezig was.
Was je met een zoekopdracht bezig, bijvoorbeeld met het woord 'beer' dan is dat onderaan het zoekresultaat ook zichtbaar.
Wis je een boek uit de resultaten van 'beer', dan kom je ook weer in deze resultaten terug.
En kun je controleren of het boek inderdaad gewist is.

Opties die nu zonder vergissingen ingevoerd kunnen worden, zijn de 'Bindwijze' en de 'Kwaliteit'. Klik je op deze invoervensters dan komen al de mogelijkheden tevoorschijn en kun je de juiste aanklikken. Dit werkt in Firefox (2x aanklikken) maar gaat beter in Google Chrome.

Je kunt er via 'Zoek' snel achterkomen of er eenzelfde boek al in de catalogus staat door een deel van de titel in te voeren.
Er kan (nu nog) allen gezocht worden op Auteur en Titel. En ook op het index nummer.
Vul de bijvoorbeeld 'jong' in, dan krijg je niet alleen heel veel titels te zien maar ook de boeken die door welke 'de Jong' ook maar zijn geschreven. Ging het je om 'de scheepsjongens van Bontekoe', dan scoor je veel beter met een woord als 'scheepsjongen', of misschien is 'bontekoe' wel beter. De zoekoptie trekt zich dus niets aan van hoofdletters.
Dus zoeken naar een boek dat door 'de Jong ' is geschreven is een hele opgaaf.
Oplossing: Zoek eerst met de zoek-optie naar jong.  Je resultaat is veel.
Ga op deze pagina nu zoeken met Ctrl-F naar 'Jong'. Deze is hooflettergevoelig in te stellen als je dat in de zoekbalk aanklikt.

 

Dit geldt helaas alleen voor Firefox. Doe je dit met Google Chrome (ook CTRL-F) dan zie je dat alle gevonden woorden geel zijn.
Nu kun je snel naar beneden scrollen. Let dan  op de kolom Auteur, dan vindt je A.M. de Jong al snel.

Graag hoor ik van jullie wat er onduidelijk is of waar je een idee hebt over een verbetering.

Freerk Jongsma
 

Go to top